Odd Skullerud i Galleri EKG Foto: May-Britt Bjørlo Henriksen

Anerkjente Odd Skullerud har gått ut av tiden

Det er med sorg at vi i Galleri EKG mottok meldingen om at kunstmaler Odd Skullerud har gått ut av tiden. Han var født i 1943 i Kragerø, men flyttet med familien bare to år gammel over fjorden til Østfold.

På Onsøy har han bygget opp et helt tun av gamle hus og stabbur, og hvor han har bodd sammen med Anne Langsholt Apaydinli. I dette naturskjønne området har han hentet inspirasjon til sine landskapsbilder.

Det er i år 18 år siden Elverum kunstgalleri, nå Galleri EKG, startet samarbeidet med Odd Skullerud. I februar 2006 galleriet viste galleriet Skulleruds malerier første gang.

Gallerist Pirjo Birgitta Mursu, ser tilbake på en morsom start på samarbeidet. Magnar Rismyhr, en maler som i mange år har vært tilknyttet galleriet hadde kommet over ei bok om Nordisk grafikk. I den var det skrevet om Odd Skulleruds grafikk, og det var med stor, og gjentatt entusiasme, at Rismyhr erklærte at Skullerud befant seg i toppsjiktet av nordiske grafikere, og at Mursu måtte få ham til å stille ut i galleriet.

Mursu fulgte rådet, og tok kontakt med Skullerud via telefon. Han var ikke avvisende, men sa at han måtte ha et par dager før han kunne svare. Det kom fram senere at Skullerud hadde ringt broren sin, som bor i Elverum, for å høre hva dette var for et galleri. Galleriet var ganske nytt, så broren endte med å ta seg en liten tur innom for å sjekke ut galleriet, og da Mursu fikk en telefon tilbake fra Skullerud, kom det kontant at han han kunne tenke seg å stille ut i galleriet. Mursu hadde sett det for seg at det måtte overtalelse og forhandlinger til og var overrasket over kort forhandlingstid. Senere fortalte Skullerud med glimt i øya om brorens «spionasje» tur til galleriet.

Skullerud har gjennom alle disse årene bygget seg opp et publikum i regionen. Han har vært både Festspillutstiller ved Norsk Skogmuseum under Festspillene i Elverum,  hatt flere separatutstillinger og holdt Falgstad-utstilling under Kirsten Flagstad festival i Galleri EKG på Hamar. Han var en selvfølge i to av galleriets store tema prosjekter; « Skog i kunsten - kunst i skogen» i  samarbeid med Norsk Skogmuseum i Elverum og «Eget trykk» håndlaget grafikk, galleriets  bidrag til Norske grafikeres 100 års jubileum.

Skullerud var utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1964-67 og Statens Kunstakademi 1967-7i. Han arbeidet med maleri og håndlaget grafikk, og har hatt flere separatutstillinger og kollektivutstillinger over hele landet .

Våre tanker går til hans  kone Anne og øvrige familie vi har blitt kjent med i løpet av årene.

Signe sorgen.

Gallerist Pirjo Birgitta Mursu og May-Britt Bjølo Henriksen på vegne av alle  medarbeiderne ved Galleri EKG

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.