Fragmenter fra et kunstnerliv

Fragmenter fra et kunstnerliv

Østerdalkunstneren Asbjørn Petershagen etterlot seg en stor og mangfoldig billedarv. Malerier og grafikk vises nå i utstilling fra 18. november på Galleri EKG på Hamar.

May-Britt Bjørlo Henriksen

mb@ordogbilde.no

Seksbarnsfaren var født på Rena. Han bodde mange år i Sverige hvor han underviste i tegning, før han flyttet tilbake til hjemlige trakter og bosatte seg i Os i Østerdalen. 

Han blir nå minnet med en utstilling i Galleri EKG på Hamar, kuratert av den nærmeste familien og billedkunstner Maria Natalie Skjeset. Han har flere ganger de siste årene vist malerier og grafikk i Galleri EKG, eller i forbindelse med utstilling som Galleri EKG har lagt til rette for.

Et par år før han døde flyttet han til Hamar og etablerte seg med atelier på Disen kulturveksttun, hvor han i hovedsak arbeidet innen maleri, tegning og kull, i tillegg til grafikk. Petershagen hadde sin diplomutdannelse fra Statens Håndverk- og Kunstindustri skole, malerlinjen. 

– Det gjorde at vi kan si at han jobbet i en klassisk tradisjon, siden han fikk en klassisk maleriutdannelse hvor han lærte å tegne på frihånd, han lærte geometrisk tegning, fargelære,  modellering, og fikk kunnskap om materialer og komposisjon, sier Petershagens gode venn og kollega, billedkunstneren Hans-Georg Kohler. Han skal åpne utstillingen på Hamar den 18. november.

Meditasjon, maleri av Asbjørn Petershagen.

Variasjon

Tilfeldighetene gjorde at Petershagen begynte med dekorasjonsmaling da han var ferdig med Kunst- og Håndverksskolen, noe Kohler tror var drevet av behovet for å tjene penger.
– Det gjorde han i tillegg til å arbeide med maleri og grafikk, fordi det er ikke lett å overleve som billedkunstner, sier Kohler.

En ting som preget kunstnerskapet var at han alltid hadde en stor variasjon i det han lagde. 

Petershagen uttalte flere ganger at han mislikte å arbeide i samme stil hele tiden. Han sa selv at han syntes det ble for kjedelig, og at han ofte hadde lyst til å begynne på et nytt maleri da han hadde jobbet fram et halvt bilde. 

Asbjørn Petershagen lot seg ikke binde av å utforske kun ett uttrykk. Inspirasjonen hentet han som oftest fra ytre ting, men han presiserte at det kreative kommer fra ens indre. Fra det ubevisste, hvor det indre former det ferdige resultatet. 

 

Blossom, linosnitt av Asbjørn Petershagen.

Gaven

Med blikk rettet mot både gresk mytologi, indisk filosofi og disse landskapene som kanskje kan assosieres med Østerdalen, søkte han seg ofte mot figurmaleri og intuitive landskap.

Fargene som endte på lerretet gjenspeiler følelsene han hadde da han begynte å male. 

Han sa i et intervju en gang at: Det er fargene som gjør at jeg maler. Det hadde å gjøre med en gave han fikk da han var fem år gammel; ei eske med 112 forskjellige oljestifter. Fete oljekritt av merket Lefranc Bourgeois. Det var en ekstatisk dag i hans liv, og siden den dagen tegnet og malte han. Ettertiden viser at det var en skjellsettende gave som la grunnlaget for det som skulle bli hans yrkesaktive liv.

Kulturlandskap, maleri av Asbjørn Petershagen.

– Jeg synes at han fikk til veldig mye. Jeg vet at han jobbet lenge på ting, og at det ofte var en kamp. Jeg vil si at han etablerte sitt eget språk, og han har laget noen veldig sterke ting, fine malerier; landskap som er helt fantastiske, sier Kohler. 

Petershagen jobbet med to forskjellige uttrykk. Han jobbet veldig realistisk, hvor han hadde en helt annen tilnærming. Forholdt seg til det klassiske, som om det var moderne. Kohler forteller at Petershagen var opptatt av klassiskerne. Samtidig som at samtidskunstnere som Bleken, Karlsen, og andre norske samtidskunstnere opptok ham.

– Det vi snakket veldig mye om som var viktig for Asbjørn, var at ting har blitt veldig kommersielle og at det blir for mye dekorasjon og for mye kitsch fordi kunstnere og malere jobber for mye med salg, og har for lite kvalitetsbevissthet, sier Kohler.

Vinter, maleri av Asbjørn Petershagen. 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.