Frank Brunner viser havet framfor det urbane i Galleri EKG

Frank Brunner viser havet framfor det urbane i Galleri EKG

Aldri hadde Frank Brunner trodd at han skulle jobbe med motiver fra hjemtraktene i Høvåg, men slik ble det. Inspirert av fødestedet Høvåg forteller han havets omskiftelige historier i sine bilder.

Tekst for Galleri EKG: May-Britt Bjørlo Henriksen
mb@ordogbilde.no

– Man vet aldri hvor inspirasjonen kommer fra, denne gangen ble jeg grepet av kystlandskapet og havet, sier Frank Brunner. Til daglig bor han i Oslo, men har relativt nylig bygget seg et atelier i Høvåg, stedet hvor han vokste opp.

Nå er han aktuell med separatutstilling i Galleri EKG ved Stortorget på Hamar, som overrasker både i motivkrets og metode, men som viderefører det særegne ved både hans malerier og etsninger.

– Vi har arbeidet sammen lenge, gallerist Pirjo B. Mursu og jeg, og det fungerer godt, sier Brunner. Han har tidligere, i 2014, vært Festspillutstiller under Festspillene i Elverum, da galleriet lå på Elverum, og har for noen få år siden hatt en separatutstilling på Hamar, hvor globuser og moderne bylandskap og varierende lys var hovedfokus.

Brunner er kjent for sine figurative øyeblikkskildringer. I sine nye bilder kontrasterer han det tidvis mørke havets bevegelser med lyset. Enten det er bølgenes krusninger eller en opplyst horisont i det fjerne. Han oppnår en fin malerisk virkning med sin enkle, men avstemte og utsøkte koloritt.

Nye teknikker

Etter å ha arbeidet med oljemaling i store formater i utsmykningsoppdrag han nylig har avsluttet, har Brunner fokusert på å kombinere oljemaling og etsning på papir.

– Jeg har begynt med papirarbeider hvor jeg har tatt utgangspunkt i etsningene, og jobber nå videre på det. I utstillingen i Galleri EKG vil oljemaling på etsning være hovedfokuset, sammen med de siste etsningene mine, sier han.

Denne gangen vil det være mye mellomformater, og ikke de største maleriene som vi tidligere har sett fra hans hånd hos galleristen på Hamar. Brunner forteller at han har plukket sammen bilder fra ulike serier for å vise dem på Hamar i perioden 4.2.-5.3.2023.

– Siden sist er det mye nytt. Tidligere har jeg vært innom speilinger i vann, eller mer abstrakte fossefall, globuser eller lysvariasjoner i byrom. Samtidig ser jeg at jeg alltid har jobbet med sjø og vann som tematikk. Enten speilinger, eller mer abstrakt. Nå prøver jeg å ta for meg kysten og rene havbilder, sier Brunner.

Utfordrer

Han virker selv litt overrasket over hvilke motiver han har landet på, og han kjenner på at det er en lang historie med malere før ham som på det ypperste vis har utforsket havet og kysten, som Amaldus Clarín Nielsen fra Mandal, som på 1800 og 1900-tallet foreviget hav og skute.

– Jeg trodde at jeg aldri kom til å jobbe med motiver fra der jeg kommer fra. Jeg har jo lagd mye nattlandskap og panoramamalerier. Nå gikk jeg videre med de motivene hvor sjøen var et lite moment. Jeg kommer fra Høvåg. Et lite sted på sørlandskysten, med mye folk og liv om sommeren, men veldig stille når turistene forsvinner. Nå ser jeg mest kystruta, sier han.

Brunner forteller at han i måten han arbeider på med disse bildene går litt tilbake til hvordan han arbeidet da han var i tjueårene.

– Hvorfor kommer det ting som det gjør? Man begynner på noe, og ser at det er en bit av verden. Et uttrykk. At man kan fortelle noen ting med det. For veldig mange år siden jobbet jeg veldig fotorealistiske med ting, sier Brunner.

– Når du jobber med sjø, er sjøens spesielle mønster mer nitid. Det er veldig utfordrende å jobbe med sjø, sier han.

Det er kanskje i dette spesielle mønsteret av havets bevegelser at utfordringen ligger for Brunner. Som gjør det spennende å arbeide med det som for få år siden var utenkelig for Sørlands-kunstneren som vi ser mestrer så vel brottsjø som havdønninger.

Brunner er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og med fordypningsstudier i modelltegning ved Ilya Repin-akademiet i St. Petersburg. Etter akademiet tok han en Master på Yale, litt utenfor New York. Han bodde i New York i 13 år før han kom tilbake til Norge for ti år siden. I 2014 var han festspillutstiller i Galleri EKG (Elverum Kunstgalleri). Han har hatt ei separatutstilling i Galleri EKG på Hamar tidligere.

Tilbake til bloggen