Aga (Agnieszka) Klos - En sprudlende kunstnerisk perle

Aga (Agnieszka) Klos - En sprudlende kunstnerisk perle

Ut av atelierene på Aker gård har en polsk kunstner trådt inn i Galleri EKG klar til å møte et norsk publikum. I møte med flere kunstnere er hun nå introdusert til og tatt opp i Norske billedkunstnere.

Tekst og  foto: May-Britt Bjørlo Henriksen  mb@galleriekg.no

Med utgangspunkt i sitt atelier på Åker gård i Hamar driver hun sitt virke innen skulptur, performance, scenografi og teater. Snart fire år etter at hun kom til Norge ivrer hun for å perfeksjonere norsken sin, samtidig som hun søker allianser og knytter kontakter for sitt kunstneriske virke.

- Jeg jobber nok litt annerledes her enn jeg gjorde i Polen, hvor jeg jobbet mye med metallskulptur. Det krever forbindelser. Her kjenner jeg ikke så mange som driver med metall, sier Aga Klos

Som relativ fersk i Norge hadde hun ikke et stort miljø rundt seg da Norge gikk i lock down. 

- Nå prøver jeg å finne et kunstnerisk miljø hvor jeg kan utvikle meg. Det har vært vanskelig de siste to årene på grunn av korona-pandemien, men jeg lar ikke det stoppe meg. Heldigvis har jeg funnet mange mennesker som jeg kan utveksle kunnskap og erfaring med. Det gjør at jeg kan få et innblikk i hvordan kunstmiljøet virker i Norge. Det er ikke på samme måte som i Polen, sier hun.

Foreløpig kjenner hun ikke så mye til kunstmiljøet andre steder enn på Hamar.

- Det er bare to år siden jeg begynte å lære meg norsk, så kom pandemien, og jeg fikk ikke
mulighet til å snakke med mennesker, sier hun.

Hun håper at hun når tiden kommer også kan bli litt kjent med andre kunstnere og kunstmiljøet i Oslo og andre steder i Norge.

Klos har en mastergrad fra Kunstakademiet i Poznan i Polen fra 2013, og har siden studietiden vært medlem av kunstnergruppa Brygada Pigmaliona (BxP). Pigmalion Brigades er en gruppe skulptur-elskere. BxP-aktiviteter involverer skulpturering av monumentale skulpturer, og monumentale realiseringer live. Happenings. De skapes oftest i offentlige rom og skjer i naturen.

- Jeg liker ofte ordet happening bedre enn performance. Det er en aktivitet som skjer i øyeblikket, som går over. En aksjon, sier Klos. 

 

Varig vs. oppløsning

- Da jeg studerte tenkte jeg mye over skulpturens betydning. Folk flest tenker på skulpturer laget i marmor eller metall. Det som er viktig for meg - noen ganger lager jeg skulptur i papir - er å ta de med ut og gå tur med dem. Det liker jeg. En gang lagde jeg en skulptur av en kvinne og en ballong med helium. Etter på brente jeg henne. Det som skjer i den prosessen er ganske likt det som skjer i en happening. Prosessen blir viktigere enn den ferdige skulpturen. Mens en metallskulptur varer, forsvinner en slik skulptur, sier hun.

- Forskjellige mennesker tolker dette på forskjellig vis. Det er veldig interessant for meg når mennesker reagerer forskjellig. De spør og kommer med reaksjoner. Noen ganger inspirerer det andre ting. Interaksjonen blir en del av den kunstneriske prosessen. Det skjer også med barn. Og det samme skjer egentlig i teateret. Kanskje derfor jeg liker å jobbe med følelser og kroppen og hjernen hele tiden. Poenget er hele tiden; mennesker i kunst. Alt som skjer er påvirket av det som skjer rundt mennesker og meg.

Hun har også tatt med skulpturer hun har laget og vandret langs Mjøsa. Plassert dem i vannkanten. Kanskje er det bare henne der, kanskje er det folk der.

- Jeg trives veldig godt i Norge. I Polen jobbet jeg mye med resin, gips og leire i tillegg til metall. Ofte opplever jeg at folk ikke tenker at disse materialene kan brukes på forskjellige måter. Det var en veldig god periode i livet da jeg jobbet mye med gips. Etter det begynte jeg å jobbe med teater, og lage mange scenografier, sier Klos.

Hun ga seg ikke med det, for scenen lokket den kreative kunstneren. Ikke bare med scenografi, men andre ting også 

- Nå har jeg fått kontakt med Hamar teater, og vi får se hva som kan komme ut av det, sier hun. 

Ryktet sier at hun arbeider med en monolog hun ønsker å sette opp.

Første setningen Klos fikk med seg på norsk da hun kom til landet var «Ting tar tid», og at tålmodighet er viktig. Energinivået på kvinnen som sitter foran meg vitner om at det nok kan være en prøvelse for henne, men hun virker å ha applisert tålmodighet i sin nye kunstner hverdag på en god måte. 

- Det er kanskje en av de store forskjellene mellom Norge og Polen, men det passer for meg, sier hun.

Aga Klos venter å komme videre
NATURLIG HABITAT: Blå fisk av Aga Klos  Polsk kunstner lener seg på bussholdeplasskilt med blå fisk.  Foto: May-Britt Bjørlo Henriksen

Utadrettet

- Jeg pleier også å holde kurs på atelieret, og lager show for barn. Når sommeren kommer skal vi se hva jeg får til. Jeg har fått mange spørsmål om kurs som gjelder anatomi og kunstneriske konstruksjoner, så jeg håper jeg kan få delt mine kunnskaper, sier hun.

Hun forteller at hun har truffet mange mennesker som inspirerer henne. Tilfeldigheter i et norskkurs med språktrening i et galleri på Hamar viste seg å åpne flere dører.

- Jeg gleder meg over at jeg har truffet Pirjo (red.anm.gallerist Pirjo Mursu i Galleri EKG.) Gjennom norskopplæringen har jeg fått kommet til Galleri EKG for å praktisere norsk, forteller hun.

Den korte tiden i galleriet har skapt en rivende utvikling i språket. Ordforrådet er upåklagelig, grammatikken like så, så med trening på uttale og tida til hjelp, blir Klos med sin velmodulert stemme, en fullbefaren formidler på norsk også.

- Det vanskeligste med språket er uttalen. Det hjelper ikke om du kan mye, om du ikke kan uttale ordene, sier hun.

Veien videre preges foreløpig av litt hemmelighold

- Jeg har mange drømmer om hva jeg skal gjøre framover, men jeg kan ikke fortelle om det, sier Klos.

Litt om Klos

Som skulptør fokuserer Klos på både figurative skulpturer og skulpturer med abstrakte former i leire, gips, keramikk, resin, betong, metall, papir og tekstil. Hun eksperimenterer gjerne med gjenvinningsmaterialer som en del av skulpturene. Kraften og entusiasmen hennes speiles i arbeidene.

Klos har samarbeidet med RIngsakeroperaen hvor hun har laget scenografi og rekvisitter. Hun er aktuell med Sommerutstillingen på Galleri EKG hvor hun presenterer Kamelon Barcelona og Blå fisk. Begge arbeider som er utført i steingodsleire. Ei lys leire som brennes med høy temperatur. En type leire som tåler de høyeste temperaturer, som forvitrer mest og som blir mest hardfør og slitesterk av alle leiretypene. Steingods smelter sammen under brenningen og blir vanntett, også uten glasur. Hvilket betyr at de kan stå ute på terrasse eller i hagen.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.