Poetiske stemningsbilder møter urban lengsel

Poetiske stemningsbilder møter urban lengsel

Maria Natalie Skjesets estetiske tolkning av det sykliske årshjulet rydder veg for det surrealistiske og kaotiske vi møter i Rino Larsens gledesskapende bildeverden. 

May-Britt Bjørlo Henriksen

mb@ordogbilde.no

 

Utstillingene Fix U og Årstidene vises nå i Galleri EKG på Hamar. To livskraftige digitale kunstnere både utfordrer og forsterker hverandres uttrykk.

- Navnet på utstillingen min kommer fra et bilde med Sinnataggen, som ga meg lyst til å bruke det på utstillingen, sier Rino Larsen.

Utstillingsåpning torsdag 11. mai kl 18

Tolkningsrommet er stort når man ser FIX U av Rino Larsen.

Oslo-kunstneren er akkurat kommet tilbake fra et opphold i Valencia, hvor han de siste årene har begynt å legge to arbeidsperioder. En om våren, og en om høsten.

- Valencia er den byen som har  truffet meg. El Carmen er Grünerløkka ganger 5. Grafitti er lov. Der kan jeg gå ut på morgenen for å kjøpe brød, og kjenne lukta av maling og se ting som er gjort kvelden og natta i forvegen. Der finner jeg mye inspirasjon til bildene jeg lager.  Det er en kunst og kulturby med fem universiteter, og et pulserende dynamisk miljø med folk i alle generasjoner. Inspirerer meg veldig, sier Larsen.

Han har utviklet bildene siden han først dro dit i 2021. Larsen forteller at han er opptatt av det tolkningsrommet som ligger i kunst, og at han sette enormt pris på alle de tilbakemeldingene han får.

- Tilbakemeldingen jeg får på bildene mine er ofte at folk blir glade, men også at mange finner noe trøst i dem i de situasjonene de er i. 

Inspirasjonen hans til å lage bildene er et sterkt ønske om å bidra med noe positivt. Noe tematikken i bildene ofte speiler. Like mye som livsglede og kjærlighet, ligger det en sterk energi og undring i bildene. 

- Jeg har valgt kunst som arena for det. I bildene ligger det noe om å bry seg om hverandre. Om det er innen kjærlighet, eller det å ha tanke for andre, sier han.

Larsen har en veldig sammensatt bakgrunn. Fra å ha jobbet innen marketing, undervist over 600 studenter innen grafisk design, har han skapt tre firma, hvor han nå bare arbeider i ett, samtidig som han er rask til å studere og benytte ny teknologi. Gjennom å kombinere teknologi og kreativitet utforsker han mulighetene for å skape kunst hvor komposisjonene er sammensatte og i mange av dem ligger det skjulte elementer og budskap man ikke alltid opplever uten å studere nøye.

- Jeg har jobbet med digitale metoder siden jeg kjøpte min første Mac med tegnebrett i 1994. Jeg er veldig interessert i å kombinere teknologi og kreativitet. Steve Jobs, grunnlegger og direktør Apple, ble fort min store gud. Hans måte å utfordre teknologien på gjorde at pulsen steg, sier han.

Foto: Rino Larsen

Essens

Illustratøren og kunstneren Rino Larsen synes det er utrolig stas at Maria Natalie Skjeset og han skal stille ut sammen i Galleri EKG. 

- Da jeg så bildene hennes første gang, ser jeg med en gang at de har høy kvalitet. Jeg ser at hun er estetisk person som er veldig nøye med detaljene fordi jeg kjenner teknikkene hun bruker så godt. Jeg har jo et bråkete, urbant utrykk, men det er mye følelser også i mine bilder, sier Larsen.

Krysningspunktet hvor bildene til de to kunstnerne møtes, er nettopp kombinasjonen av måten de bruker av teknologi og kreativitet på. Totalt forskjellig uttrykk, samtidig som begge forsøker på å fange naturens, eller kanskje menneskets, essens. 

Noe som veldig ofte er bærende i Maria Natalie Skjeset bilder. Hvor hun setter sammen elementene bildet består av uavhengig av det autentiske sted. Være seg om det er fra  et naturlandskap eller bylandskap. Formidlings-ønsket visker ut grensene for hva som er mulig. Som vi jo også ser i Larsens bilder, hvor mange er i mixed media teknikker, som har et mye mer bråkete og urbant uttrykk. Hvor også noen er malt i akryl.

- Det at utstillingen fikk tittelen Årstidene var ikke tilfeldig, men den kom og satte seg etterhvert. Prosjektet var i gang før tittelen landet. Utstillingen består av ganske mange nye bilder, men også noen eldre som binder det sammen. De klassiske årstidene; vår, sommer høst og vinter, sier Maria Natalie Skjeset.

Skjeset forklarer dette med at det ikke er spesifikt at man nødvendigvis ser at det er vår eller sommer i dem. Hun tenker at det er mer det at bildene gir uttrykk for den stemningen du kjenner fra de forskjellig årstidene, de fargene og den følelsen du får når du ser på det.  


Stemning 

Maria Natalie Skjeset ved vårgudinnen Flora i høstlig stemning. Foto: May-Britt Bjørlo Henriksen.

- Det er ikke realisme jeg søker, men alltid stemningen, fargesammensetningen og overgangene i bildet, men også fra bilde til bilde. Så nå blir det litt spennende å se om det blir montert slik jeg har tenkt, sier hun. 

Det er en slags overgang i bildene hennes, hvor intensjonen om at de skal spille på hverandre og harmonere kommer tydelig fram. 

- Det er mer tanken om livets sirkel, enn selve årstidene. Bildet blir til i det du har en følelse eller stemning i deg. Strekker meg mot sommer, eller mot vinter. Kan sitte en glohet sommerdag å arbeide med et vinterbilde og vice versa, sier Skjeset.

Skjeset er født i Bærum, og bosatt i Hamar. Hun jobber hovedsakelig med fotobasert digital grafikk. Dette er en teknikk hun har fordypet seg i siden hun fullførte en bachelor i virtuell kunst og design i 2013. Hun har også studert kunsthistorie, idéhistorie og grafisk design.


- Det blir jo alltid mye natur bildene mine, men mytologi fascinerer meg også litt, om det er gresk, romersk eller norrøn mytologi, eller kanskje indisk. Det ene bildet som heter Flora, har navn etter en romersk, og gammel italiensk gudinne. Hun var for så vidt gudinne for fruktbarhet og vår, men slik hun fremstår her, er stemningen mer høst. Her har jeg tatt utgangspunkt i et selvportrett, fordi da kan man gjøre hva man vil, sier hun. 

Flora er et bilde fra en framtidig serie, hvor hun utforsker flere gudinner fra flere forskjellige religioner.

- Det sykliske er blir viktig for meg  fordi det er livet på en måte. Jeg tenker på livet som syklisk, fordi vi er det. Så kan man tenke på om sjelen finnes, eller om vi har flere liv. De temaene opptar meg alltid. Jeg er interessert i ting som filosofi og spiritualitet. Jeg tenker syklisk, og da blir årstidene en del av det.

Tilbake til bloggen

1 kommentar

Spennende. Blir så nysgjerrig. Liker at jeg plutselig ser en detalj.

Grethemor

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.