På toppen av karrieren 75 år gammel

På toppen av karrieren 75 år gammel

Østfold-kunstneren Odd Skullerud opplever i jubileumsåret sin største kunstneriske suksess noensinne. Jubileumsutstillingen på Soli Brug viser hvor populær maleriene hans er, og på slutten ble mye av grafikken revet bort. 

May-Britt Bjørlo Henriksen
maybritt@galleriekg.no

- Jeg jeg ble 75 år i år, og Galleri Soli Brug har holdt på i 40 år nå. Da ble det en jubileumsutstilling,  ganske raskt spikret, sier Odd Skullerud. Kunstneren fra Onsøy er fremdeles både glad og overrasket over den enorme suksessen han opplevde for ikke å snakke om omsetningen. Da utstillingens siste dag kom tippet omsetningen 1,5 millioner kroner. Omtrent tre ganger så mye som han tidligere har omsatt for på gode utstillinger.

Romantikern

Skullerud omtaler seg selv som romantiker, hvor kjærligheten til naturen er det bærende elementet i bildene hans.

- Jeg er nok veldig knyttet til Østfold, og jeg liker å fortelle litt om det smålåtne landskapet som de fleste bare drar forbi. Litt slik som det er på Hedemarken. I noen arbeider er det også kjærligheten til kystlandskapet og kystskogen som kommer frem. Vi bor bare et par kilometer fra havet.

Beskjeden som han er så gir han litt av æren for den vellykkede utstillingen til mediene i Østfold.

- De fire avisene i Fredrikstad og Sarpsborg lagde forhåndsomtaler, men de fulgte også opp etterpå for å høre hvordan det gikk. Nrk lagde et innslag på TV, og det bidrar til interesse, sier Skullerud.

Stor utstilling

Soli Brug er et vakkert sted som mange folk oppsøker i rekreasjonsøyemed, og galleristen Ole Dørje sa til Fredrikstad Blad før siste visningsdag at det antakelig hadde vært 3000 publikummere innom utstillingen.

Skullerud presenterte til sammen 100 arbeider, hvorav 80 malerier og 20 trykk.

- Det ble mest raderinger og noen tresnitt, men jeg fikk vist hva jeg har gjort de siste fire årene, men jeg hadde med noen bilder helt tilbake fra 1995 også.

Konditor

Som 16 åring begynte jeg i konditorlære. Jeg visste at dette var kunst jeg ville gjøre. Men visste ikke hvordan. Etter at jeg var ferdig i militæret begynte jeg først på SHKS og studerte på kunstakademiet etterpå.

Kunst av Odd Skullerud  https://galleriekg.com/collections/odd-skullerud 

Sju år med kunstutdannelse fra Oslo ble den vordende kunstneren fra Østfold til del.

- Det hele startet med at jeg fikk en tusjpenn av faren min, og jeg kopierte kjente kunstnere og sto i. Det var rundt 1956. Jeg begynte med å kopiere de norske romantikerne Theodor Kittelsen og Werenskiold.

Skullerud forteller at selv om man kjenner han som maler og grafiker, liker han også å jobbe med sorthvitt. Han har blant annet hatt noen kulltegninger i Galleri EKG.

Viktig lærdom

Foreldrene var opptatte av at han måtte lære seg å jobbe. Broren Finn jobbet i konditori, og det endte med at Odd gikk i lære som konditor i fire år. 

- Det gjorde at jeg kom lett i gang som kunstner. Jeg hadde sommerjobb i et lite konditori i alle de sju årene, noe som gjorde at jeg ikke trengte å ta opp studielån. Og da jeg fikk bo i et hus gratis mot at jeg skulle pusse det opp, klarte jeg meg økonomisk da jeg skulle starte karrieren som kunstner.

- Jeg levde kanskje litt nøysomt, men det var mulig å overleve. Det er flott hvis man vet hva man vil, og noen ganger må man være modig og prøve.

Hvordan opplevde du en slik suksess som du gjorde med utstillingen på Soli Brug?

- Jeg har jo ikke veldig mye selvtillit, men dette hjalp litt, sier Skullerud fornøyd med at han fremdeles treffer sitt publikum.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.